Oikealla valaistuksella ilmeen viimeistelyyn

liiketunnistin valaisin

Oikeanlainen valaistus viimeistelee kodin ilmeen. Sisätiloille valaistus antaa tarpeeksi huomiota ja hienot sisustussuunnittelun yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa. Oikeanlaiset kattovalaisimet voivat auttaa tilasta riippumatta valaisemaan paremmin, tinkimättä kuitenkaan lattiatilasta.

Kattovalaisimet eivät ole vain toiminnallisuutta varten. Voit esimerkiksi käyttää makuuhuoneeseen upotettuja kattovalaisimia, jotka lisäävät valon lisäksi tarvittaessa levollista tunnelmaa. Riippuvalaisimille on toisaalta oma paikkansa. 

Kattovalaisimia ovat yleisesti ottaen suoraan kattoon asennettavat valaisimet, jotka on tarkoitettu huoneen tai sen tietyn osan yleiseen valaistukseen. Joskus kattovalaisimien asennukseen halutaan käyttää alakattoa, joka on sisäkatossa oleva erillinen ns. alaslasku. Alakatot voivat olla LVI- ja sähköteknisten asennusten (kuten johtojen) peittämiseen rakennettavia kotelointeja. 

Kattokruunut, riippuvalaisimet sekä LED-nauhat sopivat kuitenkin valaistukseen ilman alakattoa. Alakatto voi kuitenkin helpottaa monissa kohdin. Seinille ei kaikkia kattovalaisimia voi asentaa, useimmiten niiden tuottaman lämmön vuoksi.  Korkea katto huoneessa oikein vaatii kattokruunua tai riippuvalaisinta, joka on näyttävä.  Kunkin kattokruunun sähkönkulutus vaihtelee käytettyjen lamppujen määrän perusteella. Kattokruunuille sopivat parhaiten 3 metrin korkeudella olevat katot.

Upotettavat valaisimet ovat turvallisia

Upotettavat kattovalaisimet ovat turvallisia ja niitä voidaan käyttää missä tahansa osassa taloa. Ne roikkuvat lähellä kattoa ja herättävät vain vähän huomiota. Samaan aikaan ne kuitenkin valaisevat suuren alueen. Matalakattoisissa kodeissa nämä ovat oiva vaihtoehto.

LED-lampuilla varustetut upotettavat valaisimet ovat tätä aikaa ja niihin kannattaakin panostaa energiatehokkuuden ja turvallisuuden vuoksi. Upotettavat kattovalaisimet sopivat komeroihin, makuuhuoneisiin, eteisiin ja kylpyhuoneisiin. Kylpyhuoneessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana veden kanssa, jolloin valaisimien kehysten tulee olla sopivia.

Märkätilojen lampun kehykset sopivat tiloihin, joissa vesi voi joutua kosketuksiin kehyksen tai kehikon kanssa. Suihku ja sauna ovat tällaisia. Kosteisiin tiloihin tarkoitetut kehykset soveltuvat talossa sitten kaikkialle muualle.Säädettävät kehykset ovat omiaan kalteviin mittoihin tai sitten seiniin, joita pestään aika ajoin. 

Säädettävistä kehyksistä suuntaavat kehykset antavat eniten joustavuutta valon suuntaamiseen. Jotkin muut kehykset saattavat tarjota edelleen runsaasti joustavuutta, mutta eivät aivan yhtä paljon, kuin suuntaavat. Avoimet kehykset säteilevät paljon valoa jota ei voi hallita. Heijastinkehykset vähentävät häikäisyä mukavasti.

Kattokruunun tapaan riippuvalaisin roikkuu matalalla yhtenä valolähteenä. Riippuvalaisimet voivat olla minimalistisia tai sitten suuria malleja, riippuen siitä minkälaisen kotiisi haluat. Usein kannattaa valita ylisuuri, joka tuottaa paljon valotehoa. Nämä sopivat myös huoneisiin, joissa kattokorkeus on minimissään 3 metriä.

Kiskovalot ovat korostusvalaisimina sopivia

Kiskovalot ovat suosittu valinta, jos haluaa niiden avulla esitellä kotona olevia maalauksia tai taideteoksia, tai muita mielenkiintoisia esinteinä. Kiskovalot lisäävät koristeellista fiilistä kotiisi. Tällä tavalla LED-valot voidaan kiinnittää ilman alakattoa. Niissä on yleensä kuitenkin vain maksimissaan 9 watin polttimot, joten ne sopivat korostusvaloiksi parhaiten. Kiskovalaisimet kannattaa asentaa seinän suuntaisesti.

Cove-valot voivat korostaa hienosti alakattoa. Ne on tarkoitettu kattojen syvennyksiin asennettavaksi, josta ne valaisevat seiniä ja kattoa. Yleisimmin nämä valot antavat pehmeää valoa. Ne antavat kotiin mukavasti hehkua. Jos alakatto on hankittu, voi näiden valojen avulla korostaa sitä sekä valaisemaan huone järkevästi ja tyylikkäästi.

Joskus voi käydä niin ettei kattovaloja voida käyttää. Tällöin kannattaa luottaa lattiavalaisimiin. Jos sinulla on suosikkilukupaikka, lattiavalaisimet antavat sekä yleis että työvalaistuksen kätevästi nojatuolin tai työpöydän äärellä. Nämä valaisimet sopivat sohvan oheen mainiosti, jotta tunnelma saatetaan rnennoksi. . Ne valaisevat pimeitä nurkkia ja sopivat sohvan viereen sijoitettuna loistavasti rentoutumisen tunnelman luomiseksi.

Lattiavalaisimia voidaan käyttää missä tahansa. Ne ovat hinnaltaan kohtuullisia, jos halutaan   tuoda valoa huoneeseen, jossa pöytätilaa on rajoitetusti. Puiset tai metalliset lattiavalaisimet voivat olla olohuoneen statement!